School: Northampton (roll number 6396)

Northampton, Co. Galway
Tomás Ó Domhnalláin

1. (continued from previous page)
    uair. Nuair a tháinig sé isteach d'iarr sé uirthi an fháth go raibh sí ag gáirí, agus dubhairt sé nach leighfeadh sé saor go deo í nó go n-innseócadh sí dó cé'n fáth go raibh sí ag gáire. Annsin chuir sé [?] uirri é a innseacht. Chuaidh an fear amach agus fuair sé trí phota óis in gach garrdha a raibh sé ag obair ann. Chuaidh sé isteach annsin agus caith sé an mhaighdean mhara amach. Bhí fear ar lorg ubh i ngáirdín lá agus chonnaic sé cnóca óir in aice le cloch.Chuaidh sé isteach leis an sgéal a inneacht dá mhuinntir. Nuair a tháinig sé amach leis an ór d'fhágháil bhí sé imthighthe.
    Gear i ngort a' buidhe:- Fuair an dear seo croca óir agus ins an aoidhche tháinig na sidheóga. Thosuigh siad ghá buaileadh. Annsin thosuigh a bhean ag easgaine. Dubhairt na sídeóga éithi nach dtiubhrfaidís leo é an oidhche sin, agus chaith siad in aghaidh an bhuird [?] é. Cúpla lá in a dhiaidh sin fuair an fear bás.
  2. Tá tobair i gCathair Gliosán agus sé an t-ainm atá air ná Tobar Mhic Tuadhach. Tá sé ainmnighthe in a dhiaidh Naomh Mhic Tuadhach. Tá ceann i nDún Guaire agus tá an t-ainm céadna air agus fágann daoine piginneacha in a dhiaidh.
    Tá tobair i gCarcar Hill agus sé an t-ainm atá air na Tobar Naomh Pádhraig. Sé an fáth go bfuil an t-ainm
    Ristéard Ó Cobhthaigh
    Bean Riocáird de Búrca