School: Ballinafad

Ballinafad, Co. Galway
Mrs Ruane

1. (continued from previous page)
    na faoí a ceann san oidhche. Dimigh Tomás oidhche agus bhain sé an t-óir as agus líon sé suas le sliogáín é, shíl an t-sean bhean go raibh an t-óir aice i gchomhnuidhe nuair a bhéarfaidh sí ar an mála a chuile maidhin. Aon lá amháin diarr sí ar beirt fhear den bhaile i a thabhair amach i mbád agus dúbairt sí leo i a thabairth san áit ba doimhne a bhí ar an loch. Bhí fhios ag na fir seo go raibh an t-aidhbhreas aicí agus nior thugadhar i acht ar an áit tanaidhe inaice lé bruach na locha .Díarr sé diobhta annsin an raibh sí san áit ba dhoimhne agus dubharadar go raibh. Rugh sí ar an mála óir agus caith sí síos san loch é. Dúbhairt sí leo annsin i tábhairth abhaile.Thugadhar abhaile í agus d'fágadhar ag an teach í. Dimtigh leis an mbeirth arís ag tóirigheacht an óir.
    Fuaireadhar é agus céardh do bhí ann acht mála sliogáin agus bhí Tomás saidbhir go deo in a dhiaidh sin.