School: Ballinafad

Ballinafad, Co. Galway
Mrs Ruane

1. (continued from previous page)
    Dúbhairt mó mháthair liom go raibh aith i gcnoch Caisil agus gur leigheadh Aifrinn ar chloch mór atá ann agus tá an t-ainmh sin air ó shoin "cloch an Aifrinn.
    Tá teaichín beag i gconch buidhe sios i Gcárna agus bhíodh sagarth i bfolach san teach sin agus thaghadh na daoine chuighe gach Dómhnach suas an cnoch agus uairennta ní léigheadh sé an T-Aifrinn chor ar bith achth déarfaidh sé an phaidhrin.
    Bhíodh spiódóirí ag dul tharth an t-am sin agus dá bhfuigheadh siadh cloigeann Sagairth bheadh cúig puinth le fághail aca.
    Bhí Teampall Protastúnach i Bparáisthe Cárna i mbaile ar a dtugtar Maorghus. Bhíodh cuidh de muinntir na bailtreacha ago obair dóibh. Thosuigh an sagarth ag cur ortha agus ghá stopadh ag obair dóibh. Chuir sé ialach na daoine a dfheichfeadh iadh ag obair dhóibh á innsint dhó. Chuir sé ialach