School: Drumdiffer (Drom Duibhthíre)

Drumdiffer, Co. Leitrim

1. An t-é d’aithris = Tomás Mac Lochlainn. Sraith-na-Dara, (Stranadaragh)
    Druim Raithne, Béal-an-Atha-Mhóir, Co Liaidroma
    Tá sé 45 (timcheall) bl. d’aois. An t-oide féin a bhailigh.
    Nósanna a bhaineas le hOidhche Shamhna
    (1) Geibhtear 3 plátaí nó fó-chupáin. I gceann amháin cuirtear cré, sa dara ceann uisge agus fáinne sa 3adh ceann. Cuirtear ar an mbórd iad. Cuirtear dallóg ar shúile an duine atá ag baint triaill as an gcleas agus bíonn air nó uirthí siubhal go dtí an bórd agus a lámh dó leagadh ar pláta éigin den 3 plátaí.
    Más ar an bpláta ’n a bhfuil an chré a chuireann sé (sí) a lámh deirtear go bhfuighidh an t-é sin bás roimh an chéad Oidhche Shamhna eile. Dul thar saile atá i ndon dó nó dí más ar an bpláta ar a bhfuil an t-uisge a leagann sé nó sí a lámh. Pósfar í (nó é) má chuireann sí (nó sé) a lámh ar an bpláta ar a bhfuil an fháinne.
    (2) Cuireann buachaill nó cáilín ionphósta an chéad giota agus an ghreim deireannach dá suipear an oidhche sin isteach i gceann dá stocaí. Cuireann sí (nó sé) fen adhairt annsin é agus deirtear go bhfeicfidh an t-é sin le linn dí (dó)
    Múinteoir
    Pádraig Ó Fearghail