School: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Kerry
Éamonn Ó Catháin

Eaglaise.
    Ciotharnach mór láidir abeadh an Ministir a bhí lán de fhórthas agus de mhéirtheas, ó bheith ag ithe ollmhaithisí agus socaimístí dá fheabhas, agus leis sin toisc ná raibh aon bhóithre ann an úair sin do thóg sé a aimsir ag cur na gcladthacha dho.
    Bhí Seán Láidir fé bhun an chlaidhe mar a raibh an cosán, agus lé linn an Ministir a bheith ag cur an chlaidhe dho do tharraing Seán pléasc dá dhorn isteach idir an dá shúil air a dhall é. Agus do tharraing agus do tharraing lé na dóirne crúaidhe , dtí go mbain sé a shás do agus d'fhág annsan chois an chlaidhe é agus gan sa Mhinistir ach cuid an tsagairt na dhiaidh.
    Siúd lé Seán abhaile agus chúaidh a chodhladh, ach ní raibh codladh ach ar shiúl leis sa leith is go mbeadh an tóir
    Dómhnall Ó Suilleabháin
    Imileá an Bhóthair, Co. Kerry