School: Cúl an Bhuacaigh (roll number 10471)

Cúil an Bhuacaigh, Co. Cork
Cáit, Bean Uí Chathasaigh

1. Fadó nuair a bhíodh pósadh sa dúthaig do cnósuigheadh na cómharsain le céile. Tugaidís leo capaill agus caráistí cun onóir a dheanamh do'n lánamha taréis bhíodh cun pósadh. Nuair a bheadh an lánamha taréis pósadh do chaithfí bróg ina dhiaidh cun rath a cur ortha agus nuair a théigidís abhaile do bhíod ana spórt aca ag rínnce agus ag feásta.
    Amach san oidhce thagadh dárdéag de buacaillí óga agus iad clúdaighthe le tuighe cun tuille rath do cur an an lánamha. Is gnáthac go mbíodh na bhuacaillí tuighe go maith cun amhránuidheacht agus bhíodh duine aca ina Chaptaon cun órduighthe do chur ar an gcuid eile. Bhíodh ana dhúil ag na gcailíní óga dul ag rinnce leo san agus taréis oidhce aoibhinn do chaitheam raghadh siad go léir abhaile.
      1. poetry
    Nóra Ní Loinnsigh