School: Gaoth Sáile (roll number 12958)

Gaoth Sáile, Co. Mhaigh Eo
Sorcha, Bean Uí Ghamhnáin

1. (continued from previous page)
    thairg an táilliúir gloine di agus glac sí uaidh-sean í. Chuir sin eadóchas ar an bhfear ruadh acht nior leig sé air gur ghoill se air agus críochnuigheabh déanamh an chleamhnais.
    An t-seachtmain dar gcionn bhí gno ag an bhfear ruadh go Baile-Átha-Cliath mar is ann do thugadh se na stocaí agus ceannuigheadh rudaí 'na n-ait, le díol ar ais aris ar fud na cuairte. Bhí sé lá ag ceannach stocaí o shean mnaoi ar an mbaile. Cupla lá sul bhí sé lé h-imtheacht agus mar is iondual le mnáib bheith cainteach tabac, thosuigh sí seo ag caint ar an bpósadh agus ag rádh go raibh riméad ortha ar fad, é bheith ag cur faoí sa mbaile 'na measg. 'Acht' a deir sí 'seachain tú féin ar an tailliúr.'
    Níor leig seisean dada air ach dubhairt sé leis féin nach raibh ? aige dul go Bh'lá Cliath agus an tailliur fagáil sa mbaile agus cheap sé dá bhféadfadh sé an tailliur thabhairt leis go ndéanfadh sin cúis dó. Dubhairt sé annsin lé athair an chailin gur theastuigh fear glic uaidh i n-éinfheacht leis. Dubhairt an t-athair leis, an tailliuir d'iarraidh. D'iarr agus d'eitig seisean é. D'iarr athair an cailín annsin ar an tailliur dul leis an bhfear ruadh agus chuaidh. Chuadar araon go Baile-Atha-Cliath.
    Críochnuigheadar a ngnó ann agus cuadar a codladh in aon tseomra amháin san oidche. Ar maidin go moch luigh an fear
      1. filíocht
    Nóra Ní Loinseacháin