School: Trianláir (roll number 12689)

An Trian Láir, Co. Mayo
Liam Ó Giolláin

Mártán Ó Conbhuidhe
    A Sheóladh= Baile Uí Bhánáin
    Bí fear láidir i mBaile Úí Bhánáin. Sé an t-ainm a bí air Mártan Ó Conbhuidhe. Bí sé i na ghabha lé ceird. Ba é an fear ba láidre i dTúr Mich Éadhaigh é. Dúbhairt na sean daoine go dtóigfeadh sé an t-innúin lé lámh amháin. Ní raibh duine ar bith eile a thagadh isteach sa gceardchainn indon é a thógáil lé lámh amháin (indon é a) (thógáil) acht é. Bhiodh na daoine a bhí an sa t-sean am ag dul chuig tórthaibh, agus bhíodh cleas aca ag bualadh, agus duine ar bith a gheobhfaidh bos uaid níor mhaith leis bos eile a fhághail uaidh ar feadh na h-oidhche. Ba é an
    Máire Ní Conghaile
    Nóra Bean Ní Conghaile