Scoil: Doire (uimhir rolla 16852)

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Cathain

1. Na ceannuighteóirí agus an bhó.
    Bhí triúr dearbhratharacha ann fadó agus chuadar ag ceannacht bhó. Ceannuigheadar an bhó agus d'imhtigh sí uatha. Cuadhar ag tóruigheacht na bhó, agus chuaidh an mach bhá shine suas go doras na scoile ag cur tuairisg na bhó leis an mháighstir. Chuala sé an mháighstir a' rádh le ceann de na buachaillí "We three". Táinigh sé ar-ais ag an mbeirt eile agus dubairt sé go raibh béarla aige. Ní raibh aon fhocal béarla cheana, ag cheachtar acu, agus se'n bhéarla a bhí aige "we three".
    Chuaidh cheann eile acu ago dhtí teach eile agus chuala sé beirt fhear ag cainnt agus dubhairt ceann acu "why not." Táinig sé ar ais ag na dearbhrátharacha eile agus dubhairt sé go raibh béarla aige agus se'n béarla a bhí aige "why not."
    Chuaidh an tríomhadh ceann suas go dtí teach eile agus chuala sé beirt ag rádh le chéile "Thats right Táinig sé anuas agus dubhairt sé go raibh béarla agus sé'n béarla a bhí aige "thats right".
    Bhíodar ag imhtheacht leo annsin. Nuair a bhí siad tuirseach
    AT1697: “We Three; For Money.”