School: Cill Bheidhin (Kilvine) (roll number 16019)

Kilvine, Co. Mayo
Pádhraic Ó Reachtagáin

Bhí fhear ag obair do na Blácaí, agus sé an obair a bhí le deánamh aige ach a bheith ag iompadh an airgid le slusad gach lá bhí an méid sin aca. Nuair a bheadh siad ag deargadh an píopa chuirfheadh siad nóta cúig púnt ghá-dhearghadh nuair nach mbeadh aon cipíní aca.
    Déirigheadar an-bhocht ar fad sa deire agus dubhairt mo sheanmháthair gur minic a chuala sí a máthair a rádh go bhfaca sí duine aca ag dul thart agus mála ar a dhruim ar lorg déirce. Deireann na seandaoine go mbíodh na Blácaí ag íasgaireacht am ar sruth an Éisg ó na fuinneóga is aoirde ins an gcaisleán.
    An tam a bhí Donncadha ag crochadh na bhfear as shaftaí na gcairt, chuiadh fear de na Blácaí
    Doonmacreena, Co. Mayo