School: Cill Bheidhin (Kilvine) (roll number 16019)

Kilvine, Co. Mayo
Pádhraic Ó Reachtagáin

agus gunna aige agus gabha darbh ainm sean Mhaitías Ó Báne agus an t-órd mór aige go Cláir Cloinne Mhuirris agus chuadar chomh fada leis an bpríosún an áit in a raibh a lán príosúnach istigh. Briseadar gach glas dá raibh ann agus leigeadar de na príosúnaigh uilig teacht amach.
    Chuaidh Donnchadha Brún i bhfolach faoí leabhaidh éigin i gCláir Cloinne Mhuirris agus ba mhaith an mháise dhó é mar dá bhfághadh siad greim air an lá sin ní blasfhadh sé de bhiadh an tsaoghail arís go deo mar bhí siad réidh chun iad mharbhú, mar bhí an gunna réidh ag an bhfear leis na Blácaí agus bhí an tórd réidh ag sean Mhaitías Ó'Báne chun e a mharbú. Cuairthigheadar gach teach beagnach
    Doonmacreena, Co. Mayo
    Maire Ní Reachtaire