School: Cill Bheidhin (Kilvine) (roll number 16019)

Kilvine, Co. Mayo
Pádhraic Ó Reachtagáin

1. (continued from previous page)
    leis é agus theasbáin sé dhó é. Annsin d'fhiafruigh sé de'n sgolaire bocht cé'n mhaith a ndearna sé dhó é fheiceáil. "Tá sé chomh mhaith dhom é fheiceáil is atá sé dhuit é do bheith agat-sa" ars an sgolaire bocht. B'iongnadh leis an mBlácach an freagra sin agus dubhairt se leis an méid airgid de'n gach saghas is a bfeidir leis a thógáil. Rinne sé amhlaidh agus tar-éis buidheachas a glacadh leis dubhairt sé "tiocfaidh éan in do dhiaidh a chaithfeas ar fad é agus an talamh i n-a dhiaidh", agus b'fíor dhó é. Bhí dá paca con aca agus oidhche amháin thug duine de na seirbhísigh faoi deara go raibh na coin mí fhoighdeach. Chuaidh sé amach agus chonnaic sé go raibh sionnach taobh amuigh. Sgaoil
    Máire Ní Fhlannagáin
    Shanvallyboght, Co. Mayo