School: Cill Bheidhin (Kilvine) (roll number 16019)

Kilvine, Co. Mayo
Pádhraic Ó Reachtagáin

1. (continued from previous page)
    sé na coin agus siúd leis ar thóir an tsionnaigh. Le breacadh an lae tugadh faoi deara go raibh na coin agus an fear i n-easnaidh. D'orduigh an Blácach dá fir na caiple fhághail agus na madra eile a sgaoileadh agus chuadar ar a dtóir. Fuaireadar iad i dtuaisceart Mhuigheo ar theorann Sligigh. Bhí an sionnach marbh ach bhí dhá choin caillte. Nuair a d'innis an fear a sgéal ní milleán a fuair sé acht onóir. Fuaireadar béile do na madra i dteach sa gcomarsanacht. Bhí an Blácach ar tí ioc ar an mbiadh nuair a d'fiafruigh an fear de ce'n t-ainm a bhí air. "Is mise Bláca as Dún Mac Críona" ar seisean. "Ní fheadfainn aon rud a thógáil ó do leithead de duine uasal" ars an fear. Annsin
    Máire Ní Fhlannagáin
    Shanvallyboght, Co. Mayo