School: Gort an tSiúrdáin (roll number 14534)

Gortjordan, Co. Mayo
Seán Ó Módhráin

1. Caoga bliadan ó shoin do bhí cóta fada ar na sean fhir ar a dtugtar ruball na ghlasóige. Do bhí briste gearr orra agus stocaí fada. Píosa sugáin a bhíos ag ceangal na stocaí. Do bhí siad déanta as olann caoire sléibhe. Rinne na mná iad leis an túairne go minic san oidhche. Bhíodh bróga trom orra agus bun ana bróga déanta as adhmaid agus do dheanach an gréasuidhe siad le h-aghaidh cúpla lá ag obair. Tugtar clagadóírí ar na bróga sin mar bíonn le cloch. Nuair a bhiodh duine le na sin á beadh sé ag déanamh an torann.
    Pádhraic Ó Flannabhra
    Árdmórán