School: Clochar na Trócaire

Swinford, Co. Mayo

1. (no title) (continued)

Timpeall míle siar ó Bhéal Athá na Muice, tá baile beag ar a dtugtar Clúin na Ceananna.

(continued from previous page)
    ag na sídheóga ins an timpist sin. Thosuigheadar ag obair aríst comh mear agus bhíodar indon. Ba ghearr go raibh an obair ar fad críochnuighthe aca, acht má bhí, bhí an éagcóir déanta freisin. D'éirigh duine de'n mbeirt go h-an tinn ar fad. Bhí sé ag éirigh níos measa in aghaidh an lae. Fear dathamhail láidir a bhí ann acht anois ní raibh ann acht gealt ceart críochnuighte. Tháinig biseach air acht má tháinig, ní hé an fear céadhna a bhí ann. Bhí sé in a fheithidín d'fhirín beag, é críon caithce, gan meabhair ná bláth ann, go dtí go bhfuair sé bás. Ba ghearr gur thosuigh an tríomhadh fear ag déanamh rudaí aisteacha go mór mhór nuair a bhí an cogadh sibhialtacht ar siubhal. D'imthigh sé go Sasana agus cuireadh isteach i dTeach na nGealt é agus tá sé ann go fóill.
    Tá sean-fhocal ann a deireanns gur "fear níós láidre ná Dia a a chuireanns fad siar ar a theach" agus go deimhin is fíor an sean fhocal é: acht go bhfóiridh Dia ar an té a thógas teach idir na leasa. Is beag duine nach féachann roimhe nuair a bhíonns sé
    Mairéad Ní Cholamáin
    Múinteoir