School: Clochar na Trócaire

Swinford, Co. Mayo

1. (no title) (continued)

Timpeall míle siar ó Bhéal Athá na Muice, tá baile beag ar a dtugtar Clúin na Ceananna.

(continued from previous page)
    fút rud mar sin a ceannacht acht ná tóg aon áird ortha. Nuair a thiocfas an gamhain abhaile, béidh sé in a sinmhidhe cómh breágh agus a bhfaca tú aríamh.
    Seachtmhan ó'n lá seo béidh aonach i mBaile Cathail, téigh chuig an aonaigh sin agus díol an gamhain. Gheobhaidh tú seacht bpunt air. Lean ort ag dul thart ó aonach go h-aonach ag ceannacht go saor agus ag díol go daor, agus ná déan dearmad an ainmhidhe is measa i gcomhnuidhe a ceannacht. Sin é an méid atá le rádh agm anois, acht ná h-innis go neach beo go bhfaca tú mé"
    Rinne an fear mar h-orduigheadh dó. D'imthigh sé chuig an aonaigh agus cheannuigh sé an gamhain - meatachán ceart críochnuighthe. Bhí iongnadh ar na daoine nuair a chonnaiceadar an margadh a bhí déanta aige, mar cheapadar go mbéadh an gamhain marbh sul a dtéigheadh sé abhaile. An céad maidin eile nuair a chuaidh sé amach bhí iongnadh mór air nuair a chonnaic sé an t athrú mór. Bhí an gamhain go láidir reamhair. Dhíol sé é ag an gcéad aonach eile agus rinne
    Mairéad Ní Cholamáin
    Múinteoir