Scoil: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo

1. Scéal (ar lean)

Bhí bean ann uair amháin agus bhí beirt inghean aici.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    sí dhá chaitheamh ag an madadh fiadháin.
    Thug sé an rotha dho'n bhean chaol agus chuaidh sí abhaile. Chuir sé an bhean ramhar amach sa tseomra. I gceann tamaill dubhairt sí go raibh lagar ag teacht uirri agus d'iarr sí ar an bhfathach í leigint amach faoin aer. Leig sé amach í agus cheangail sé ar chloich mhóir í agus choinnigh sé greim ar an rópa.
    Ghearr an madadh an rópa, mar bhí sí ag tabhairt feola dhó, agus d'imthigh sí. Amach leis an bhfathach agus thoisigh sé ag saighdeadh. Nuair thiocfadh an madadh suas deireadh sé léithe bheith ag reathaidh.
    Bhí sí ag imtheacht mar sin go dtainic sí go teach agus chuaidh sí isteach. Bhí scata istigh agus rug siad ar an bhfathach, agus chaith siad síos i mbaraille ola é. Annsin las siad an ola agus dhóigh siad beo
    Seán Ó Conghaile
    Ceathrú na gCloch, Co. Mayo