School: Cnoc a Logha

Troiste, Co. Mayo
Mícheál Ó Maoildeirg

1. Is iomda sgéal atá ag na sean daoinibh faoi airgead atá i bhfolach. Seo sgéal a bhfuair mé ó mo mháthair faoi airgead atá i bhfolach. Tá cloc mór in aice mo thígh-sa agus deirtear go bhfuil pota oir faoi. Cloc mór is eadh é. Ní ndearnaidh duine ar bith ariamh iarracht chun é a fhághail mar bhí faitcios ortha. Deirtear gur airgead na daoine maithe atá ann. Bionn solas le feiceal anois agus arís ann.
    Oidhche amháin dhearc mé amach tríd an bhfuinneoig agus chonnaic mé solas ann. Bhí an solas in aice na cloice a bhfuil an tairgead faoi. Bhí sé ann ar feadh cupla moiméad agus d'imthigh sé annsin. Togfainn aníos é acht bheadh faitcios orm dul in aice leis. Ní leigfidh mó mathair mé rud a dheanamh leis agus deireann sí na bain leis an geis agus ní bhainfidh an geis leat.
    Prionsias Ó Loinseacháin
    Gaoth Sáile, Co. Mayo