School: Gleann Calraighe (roll number 15864)

Gleann Chalraí Íochtarach, Co. Mayo
Nóra Ní Riagáin

1. (continued from previous page)
    leath-chóroinn an páíghe a bhí na muinteoirí ag fághail an uair sin. Seo iad na h-adhbhair a mhuintí ins na scoileanna fadó: Áireamh, Sgríobnóireacht, Léigteóreacht agus Béarla. Ní raibh aon Gaedhilge ann an' uair sin mar thoirmeasghann an Gaedhilge do labhairt an uair sin.
    Níor mhúin siad aon adhbhair tré Gaedhilge an uair sin. Bhí leabhair ag na paistí fadó. Cinn línte an cuid is mó a sgríobh siad. Bhí slinnte ag na scoláirí an uair sin. Stolanna a bhí ag na scolairí fadó agus binnsí. Deireann na sean daoine go raibh siad go h-an mhait agus nach bhfuil aon scolairí ann anois mar bhi fadó.
        1. buildings