Scoil: Gleann Calraighe (uimhir rolla 15864)

Gleann Chalraí Íochtarach, Co. Mayo
Nóra Ní Riagáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    followed him in. There was no one in the house but an old "cailleac". He asked her did she see the hare that ran in, and she said "No?" At the same time he saw a stream of blood running from the "cailleach". He asked her, was it her that was drinking the milk. So he told her if she would do that again she would pay dear for it.

Tabhair dom deoch mara bhfuil [...] istigh is má tá ná tabhair," ar seisean.

"Tabhair deoch dom mara bhfuil (pronounced buil) is má tá ná tabhair" ar seisean. "Tá agus ní thabharfad agus ach chomh beag go bhfuil bhearfad" ar sise
    RÉIDHTEACH: Beirt fhear a bhí I ngrádh leis an gcailín céadna agus tháinig duine aca len-a feiceáil agus bhí an duine eile istigh roimhe agus dubhairt leis an gcailín deoch a thabhairt dó dá mba rud é, nach raibh an fear eile istigh agus má bhí é a dhiultadh.
    Breachán Sreathlathaige
    Bhí tailliúr ag obair i dteach i Sreathlathaige. Bhí bean an tighe neamh-cúramach agus déanadh sí dearmad ar aon tsalann a chur sa leitinn go minic. An oidhche seo ar inio-adhmharaighe an tsaoghail do chuir sí salann innti. Bhí go maith go dtánaig fear an tighe isteach agus chuaidh seisean go dtí mála an t-salainn.
    Micheál Ó Riagáin