School: Ballycastle Boys' (roll number 14290)

Ballycastle, Co. Mayo
Mícheál de Búrca

1. Tá timcheall cúig toibreacha beannuighthe sa bparróiste seo. Tá dhá cheann i Dún Fhéinigh agus ceann eile i mBaile An Ghleanna, ceann eile i Dún Phádhraig, ceann i gCill Bhrighidhe. Tugtar tobar Naomh Bríghide ar an ceann atá i mBaile An Ghleanna. Téigheann na daoine go dtí na toibreacha sin ar an gcúigeadh lá déag de mhí lúghnasa agus Domhnach Crom Dubh. Tugadh íasc as tobar agus do bhríth daoine é. Núair a bhí an t-íasc gearrtha acha do léim sé den phláta agus d'imthigh sé isteach sa dtobar arís.
    Bhí gasúr ann fadó agus ní raibh radharc maith aige. Chuaidh sé go dtí tobar Baile An Ghleanna agus thug se cúpla cúairt don tobar. Chuaidh sé an tríomhadh úair ann agus bhí biseach ar a radharc. Deirtear go bhfuil leigheas i dtobar Baile An Ghleanna i gcóir radharc.
    Cuimligheann daoine íad fhéin i dtobar Baile An Ghleanna. Tugann daoine buidéil
    Pádhraig Ó Corcoráin