School: Gleann Garbh, Lios Mór (roll number 1710)

Glengarra, Co. Waterford
Eibhlín Bean Uí Chaomháin

1. Scéal (continued)

Is dócha go minic d'airigheas trácht ar an tinncéir sruaineach.

(continued from previous page)
    maith agus do bhí ar talamh an domhain, ná fág i ar bhárr talamh agus tabhair galluin nó dhó de laimheacht de's na buachaillí as í a chuir bhí fios ag a obair ag Tomás Cloicleán, coiméad do leath-cóirín duit a bhean machánta ars Tomás, ná bhíodh uiagneas ort, níl an láirín liach chun bhás ach tá sí chun searrach beag a bheith aici. Seadh ars sí sin níl aon rud eile bainte aici, do dhearg an tinncéir an fhocail, muise gur thug diabhal Stál Tinn na gCuaise. Chrioth bean an tinncéir láimh le Tomás Cloicleán, go gcuiridh Dia an t-ádh oraibh agus pé an domhain trioblóid a bheith tú i rioch do saoghal go dtugadh Dia as duit é, ach ní fhaca aoinne an tinncéir ná a bhean chéile i mBaile na Tráigh ón lá san go dtí an lá atá inniu ann. Toghadh an láirín liach go dtí tigh éigin agus do chuireadh i stábla í. Thug siad deoch eadtruim braoj di cuireadh leaba fuathaí agus i rith an oíche bhí searrach deas capaill aici, bhí réilt ina éadan comh bán le caoire agus dá thug tú púnt ar gruaig éigin eile bán ní raibh sé ann. Nuair a tháinigh an duine uasal amach ar maidin d'iarr sé air conas a bhí an láirín riach. Tá sí go maith arsa Cloicleán. Tá searrach deas capaill aici. Nuair a chonaic an duine uasal an láirín riach agus an searrach bhí aici, bhí sé lán sásta leo. Dubhairt sé nuair a toghadh an tinncéir timcheall arís go gceannocaidh sé uaidh é, nó déanadh sé malairt leis, ná