School: Baile Mhic Airt, An Rinn

Ballymacart, Co. Waterford
Tomás Ó Faoláin

1. (continued from previous page)
    blúire féir isteach leo. Beirbhuightear é annsan in bainne. Ólann gach duine sa tigh spúin de gach maidin ar feadh naoi mhaidne.

* * * *

Má thagann gamhain geal bán imeasg bó fheirmeóra Lá Bealtaine, is rathmhail an níd é, agus bíonn an rath ar na buaibh agus ar an dtigh a dtagann a leithéíd ann. Tá sean-amhrán ann ag tagairt do'n ngamhain ceudhna.

"Tá bó agam ar an sliabh;
    Is táim le seol'na diaidh
    Ó chailleas-sa ma chiall le grádh dhí
    D'á seoladh soir is siar
    Is gach áit d'á ngabhann an ghrian
    Go n-iompuigheann sí aniar um thrácthnóna."

* * * *

Bhíodh rinncí fada ar suibhal Lá Bealtaine fadó ar fuaid na tíre. Timcheall na sceithe gile a déintí an rinnce sin agus bhíodh míle slighe fé'n bhfáinne a bhíodh ag lucht an t-suilt. Bhíodh banndaí bláthanna timcheall cinn na gcailíní agus slata glasa ag na buacaillíbh agus bhíodh an fear ba láidre agus ba groidheomhla san pharóiste i lár an fháinne istigh, agus é ag tabhairt orduighthe uaidh.
    Máire Breathnach
    An Chúil Rua, Co. Waterford