School: An Teampoll Geal, Ceapach Chuinn (roll number 3549)

Whitechurch, Co. Waterford
Liam Ó Faoláin

1. (no title) (continued)

Bhí fear ann fadó agus gach oidhche thagadh sprid go dtí an tigh.

(continued from previous page)
    Bhí fear ann fadó agus gach oidhche thagadh sprid go dtí an tigh. Deireadh sé "coineall agus coinnleóir ann is cá bhfuil a leath-rann san". Do bhí eagla mór ar an bhfear agus lá amháin d'innis an fear a sgéal do cheann do's na comharsa. D'iarr an chomharsa air cead a thabhairt dó chun dul leis. Bhí fear a thige sásta. An oidhche sin do chuaidh an bheirt fhear ins an leaba cheadhna. San am marbh de'n oidhche tháinig an sprid ins an seomra agus a dubhairt "coineall agus coinnleóir ann is cá bhfuil a leath-rann san". Dubhairt an chomharsa a bhí sa leabhadh "Dá ndean-fása t-aithrithe in am ní bheidhfeáid samhailt ansan". As san amach níor tháinig an sprid go dtí an seómra. Chuir an chomharsa an ruaigh air.
    Micheal Ó Foghlúdha
    Unknown