School: Baile na Cúirte, Dúngarbhán

Ballynacourty, Co. Waterford
Muiris Breannóc

1. D'Airighea--sa féin iad so ó am go h-am ach níl fhios agam-sa anois cé innis domsa.
    Baile na Cúirte : Sean-Chúirt ann áit abhfuil Tigh an Reanaig anois - Attornae Stáit an Chonndae. Ní raibh aon eolas le fágáilt ar cé bhí na gcomhnaidhe ann.Deir daoine eile gur "Baile na Cuaiche" atá ann de bhrígh gur airightí an chuac ann an-luath sa bhliadhain.
    Baile na Seisrech : An ceanntar "Ballina hass". Deirtear go mbíodh togha treabhadóirí ann fadó. Sin é chúis go dtugtar Baile na Seisreach ar an áit anois.
    Baile an Fhíona : Cros-bhóthar beag ó bhóthar Bhaile na Cúirte go dtí bóthar Chluan-Fhiadh. Briseadh long ag Baile na Cúirte fadó. Last fíona bhí inti. Fuair muintear na h-áite roinnt bharraile fíona aistí. Ghá dtabhairt abhaile leo an bhóthar san thuit cuid
    Muiris Breannóc
    Múinteoir