School: Leitir Fhada

Letterfad, Co. Donegal
Eibhlín, Bean Uí Bhaoighill

1. (continued from previous page)
    Ba é fear darbainm Uí Fíogaire an cead fhear a thainig a chomhnaidhe i gCrón Caoran. Bhí óchtar de mhuirín aige, seachtar mac agus nighean amháin. Thug sé feirm mhór talamh a bhí i nDíseart aige, do’n nigean, agus bhí sé comh mór le ceathrar feirm, de’n cuid atá ann fa láthair. Thainig buachaill as Eadarghual ag amharc ar an cailín seo. Coinnig sise é, phós sí é, agus bá é sin an cead Tómasach a thainig go páiriste Inbhir. Cuaidh fear de Chlainn Ua Fíogaire amach go Ábar na Dúbhairne agus bhí fear acu in a chomhnuidhe sa t-Seanmhín. Cuaidh an cuid éile acu siar fa Inbhir, acht d’fhán fear amháin acu sa bhaile, agus rinne sé fhéin agus fear a bhí i dTaoibhmín mólairt. Bhí baile Chrón Chaoráin beárach níos fearr na Taoibhmín an t-am sin.
    Ní rabh droichead no bealach-mór ó seo go Dún-na-nGáll sa’n ám sin.Ní rabh dádaidh ag teacht isteach chuig na daoine acht, tóradh na n-eállach, agus an tálamh. Bhaineadh siad fuil as na bearraigh sa t-samhradh, agus bhruitheadh siad é, agus bhaineadh siad úsaid éile ásta fósta.
    Maighread Ní Ghallochobhair
    Disert, Co. Donegal