School: Leitir Fhada

Letterfad, Co. Donegal
Eibhlín, Bean Uí Bhaoighill

1. (continued from previous page)
    Bhí droch tighthe ag na daoine an t-ám sin. Ní rabh chláraí ar bith acu le dóirse a dheanamh, agus b’éigean daobhta toin síleoige dubha a cheangailt, agus a cur sa dórais léis na mádaidh míre a congbhailt amach.
    Tá muid chinéal uaigneach anois nuair nach bhfuil póitín ar bith ghá dheanamh ins na sléibhte. Ins an t-sean am bhí tóit le feiceáil ag bánughadh an lae, as naoi no deich de scilleanna, ar obair ag deanamh póitín. Bhí stil ar obair ar an Clóchar, bhí ceann éile ar obair i Mín a Gíuis, ag Carraig a’Háta. Ag Ált na gCápall i gcúl Mín a’ Gíuise. Ag Carraig na mBróc ar an Díseart. Sa t-Srútan Buidhe i dTaobhmín. Ag Cárraig na bPréataí ar taobh an Charn. Ag Ard na Bhruithéog i n-Díseart. Bhí an Rí-stilleóir ag obair ag an Árd Reamhar lamh leis an Srúthan Dubh i gClochmhín.
    Nuair a bhíodh an fhear seo ag deanamh póitín, bheireadh sé an céad deor a thiocfadh thart, do na sidhéogha, agus sé an dóigh a bheireadh sé daobhtha é, na é a chaitheamh i n-éadan an bhainc. Mar sin de ní bhfuair na gárdaí greim air
    Maighread Ní Ghallochobhair
    Disert, Co. Donegal