School: Cruach (roll number 15931)

Croagh, Co. Donegal
Séamus Mac Duibhir

1. Scéal (continued)

Bhí contraid ar an talaimh ins an tsean am ám ma's fíor é eadar na beithigheach agus feur an talaimh thosuigh sé ar thus eadar an bhó agus feur an talaimh.

ins an Aibrean é ach a choingilt liom”, ars an bhó.
    Caidé coinneochas a’ gabhail thusa”, deir an Cailleach breagtha, “go dtaraidh an Aibrean”.
    Tá maisc an feur a ithe mo dhiaidh tá an cuid eile de’n fheur atá mise ag ithe indiu.
    Sabhail an fear é agus béidh sé agam ins na faoillidhe. Caidé an caraid a bhéas agat le sin a dheanadh duit ars an Cailleach breagtha. Tá an fear ars an bhó. Nach í an bhean a oligeas thú agus a bhearfhas tuban duit.
    “Ma’s í fhéin,” deir an bhó ní coinneochaidh sin a’ ghabhail mé gan greim le h-ithe. Sé an fear a shabhailfheas an feur damhsa nuair atá an grian árd agus an lá tá agus a bheirfheas leis an rópa agus a iomparas annsoirm é nuair atá soic agus sneachta ar an talaimh agus gan greim le faghail agam.
    Taisbean an madadh é fhéin agus
    Mollaidh Ní Ghallchobhair