Scoil: Learga na Saorthach (uimhir rolla 14888)

Learga na Saorthach, Co. Donegal
Cathal Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    uair amháin agus chuaid sé isteach i dteach. Bhí bean an toighe ag bualadh bainne. Diarr sé deoch. Nuair a bhí ag fághail an bainne, chaith sé an cat a bhí na luighe ag an teine, chaith sé isteach sa chuinneóig é, agus chaith sé gunna isteach na diaidh. Nuair a bhí sí ag fághail an t-im, chonnaic sí an cat agus gunna istoigh sa chuinneóg, dhíol sí an t-im acht níor mothuig sí go bhfuair siad locht ar bith air. Cúpla lá na dhiaidh sin bhí sé amuigh ag siubhail airíst agus chuaidh sé isteach sa teach céudna. D'fiafruig sé dó'n bhean ar dhíol sí im ariamh. Dubhairt sí gur dhíol, agus go dtáinig fear isteach lá amháin agus gur caith sé an cat isteach sa chuinneóig, agus gur chaith sé gúnna isteach na diaid, acht gur dhíol mé é.
    Seán Ó Baoghaill
    Abhainn tSeiscinne, Co. Donegal