School: Straleel (roll number 16033)

Srath Laoill, Co. Donegal
Brian Ó Breisleáin

1. (continued from previous page)
    adhmad agus cuireadh sé giota adhmaid ann a bheadh comh reamhar le spád agus fá thuairim slat ar fad. Annsin gheobhaidh sé giota iarainn agus cuireadh sé isteach ins an t-adhmad é agus bheadh poll beag ins an iarainn agus is isteach ins an poll beag a théighidh an coinneal.
    (2) Ag deanamh ropaí.
    Bhí fear ar an Bhogach agus rachadh sé na portaigh agus bainfeadh sé guis. Annsin gearadh sé suas an smotán ina ghiotaí beaga agus bhí rud aige agus cuireadh an rud sin na giotaí guis le cheile.
    Soithigh Adhmaid
    Bhí fear ar an Bhogach agus an t-ainm do bhí air Seamús Mac Bhriartaigh agus do gniodh sé gogain. Seo an cineal rud atá ins an gogain. Tá sé comhair i bheith comh mór le canna cárta agus tá dhá fonsaí adhmaid air. Tá lámh ar fosta deantade adhmad fá choinne greim a chongbhailt air. Do gniodh sé copán fosta. Tá an copán leath comh mór le scaile agus bhíodh sé mar sgaile aca. Do gniodh an fear seo cuineogaí fosta.
    Seán Ó’Curráin a scriobhadh.
    Seán Ó Curraín