School: Doire Luacháin (roll number 10661)

Doire Luacháin, Co. Donegal
Máire Ní Bhaoighill

1. (continued from previous page)
    sé nár bhul do an grainín granna seo a chuir isteach in a mhuileann. Tháinig Máirtín, an fhear ar leis an mhuileann thart agus diarr ar an ghasúr an cruithneachta a mheilt do'n chréathúr no go mb'fhéidir go rabh ocras uirthi. Mheil sé an chruithneachta bí.
    D'imthigh sí féin agus Íosa leo annsin agus ní rabh siad i bh'fad ar shuibhal go rabh muileann Mháirtín lán de phlúr gheal. Bhí fhios ag Mháirtín annsin cé bhí aige. Thoisigh sé ag rith an méid a bhí in a chorp, le faghail suas leo. Leis an deifre a bhí air nuair a bhí sé ag dul frid fhál fuair sé é fhéin uilig stróctha agus gortuighthe. Nuair a fuair sé suas le Íosa agus Muire, chuir Íosa a láimh ar an áit a rabh sé gorthuighthe agus léas sé é. Thug Íosa grainín plúir do Mháirtín agus diarr air dul abhaile agus an plúr a chuir faoi scála an oidhche sin. Chuaidh sé agus rinn seo. Bhí cailín aimsire ag Máirtín agus chonnaic sí é dhá bheanamh seo agus shíl sí gur "rud mhaith a bhí ann. Fuair sí gráinín plúir í féin agus chuir sí faoi scála é.
    Bhí go maith agus ní rabh go holc, go dtáinig an mhaidín. Thóg Máirtín scála s'aige fhéin agus tháinig cran mhuice agus ál bhanafain
    Brighid Nic Eitiogán
    Anna Bean Uí Bhreasláin