School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

bhfeiceadh siad an bhfuigheadh siad aon rud le ceannacht.
    Dubhairt siad leis an teaghlach go mbeadh siad arais sa bhaile, roimhe an oidhche ach thainic an oidhche, agus thainic an oidhche agus ní thainic siad. Chuaidh an cailín a ba shine agus bhlígh sí an bhó agus annsin chuaidh siad, í fhéin agus a cuid dearbhráthacha agus thug isteach uisce agus móin.
    Thainic am luighe agus ní thainic siad. Thug an cailín beag, brachán do na paistí agus thug sí ar gach duine aca a gcuid urnaighe a rádh. Chas sí an clog beag, dubhairt a cuid urnaighthe agus chuaidh sí a' luighe.
    D'éirigh sí ar maidin agus bhí sé plucadh sneachta, agus ní thainic a muinntera. Bhlígh sí an bhó agus rinne sí an obair go léir. Mheas sí go rachadh sí go dtí an baile a ba deise daobhtha agus go gcuirfeadh sí ceist an
    Bríghid Ní Dhubhgáin
    Cró Bheithe, Co. Donegal