School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

raibh siad i dteach ar bith ar an bhaile.
    Bhí eagla ar an chreatúr no bhí tuilteacha ins na h-aibhneacha ar an bhealach. I dtráthaibh an dó dhéag ní raibh uchtach aicí, no bhí an sneachta iongantach trom amuigh. Ach thainic an tráthnóna agus ní thainic siad. Ní raibh mórán aráin aca, no min. Thainic an oidhche agus bhligh sí an bhó.
    Annsin thug sí isteach uisce agus móin, agus thug a gcuid do na paistí. Annsin thug sí ortha a gcuid urnaighthe a rádh agus chuir sí a luighe iad. Nuair a d'éirigh sí ar maidin rinne sí an obair uilig a bhí le déanamh agus d'iarr sí ar na paistí fanacht ins an teach no go raibh sí ag dul ar lorg a muinntire.
    Bhí obair mhór aicí an bealach a dheanamh amach no bhí an sneachta
    Bríghid Ní Dhubhgáin