School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. (continued from previous page)
    d'éirigh sí tinn agus d'iarr sí ar bhean eile a bhí astoigh a gabhail fá choinne an t-sagairt díthe nó go rabh an bás aicí. Cuireadh teachtaire fá choinne an t-sagairt agus nuair a shroich sé teach shart na paroisde d'innis sé an sgéal dó agus d'iarr air an deirfre a dhéanamh.
    "Maise" arsa'n saghart, "níl mé ag gabhail agus ní rachaidh mé, nó ní fhacthas ar an Aifreann í sin ariamh agus ní dhearn sí gníomh maith ariamh ach an méid uile a rinne sí agus mar sin de ní chuirfidh mé an siubhal orm fhéin."
    D'imthigh an teachtaire arís agus chuaidh sé fhad le saghart eile na paróisde.
    "Bhal" arsa seisean, "rachaidh mise anois." D'imthigh sé agus nuair a bhí sé ag tarraingt suas ar an doras bhí saghart eile ag teacht amach agus níór aithin sé é ar chor ar bith agus ar dhóigh éigin bhí cuma naomhtha air
    Máire Bhreathnach
    An Airdmhín, Co. Donegal