School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. (continued from previous page)
    agus arsa sise: "Tá sé go maith agat pósadh agus tá ingean agam-sa duit a bhfuil gach fear i ngrádh léithi go fiú na prionnsaí fhéin."
    "Ach, níl aois mo phosta agam," arsa'n stócach.
    Thainic fearg mhór uirthí agus dubhairt sí, "Ní bhéidh bean a choidhche agat go bhfáigh tú Olmhan ingean an fhathaigh atá sa Domhan Thóir."
    Nuair a chualaidh sé an t-ainm Olmhan tháinic athas ina chroidhe. Chualaidh na searbhfhoghantaidhe atharrú ina ghlór agus mar sin fhéin chonnaic siad atharrú ina aghaidh. "Caide ata ar mo mhac," arsa'n t-athair. D'innis an gasúr do. "Ní bhéidh moill ort í a fhághail," arsa'n t-athair, "nó tá rí an Domhain Thóir muinnteardha domh-sa agus iarr cuidiughadh air; ach ar tús iarr air cuidiughadh agus ansin iarr air tú a onórughadh agus sé an dóigh a
    Bríghid Ní Dhubhgáin
    Cró Bheithe, Co. Donegal