School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    sí í. thóg an cailín uallán caointe nó shíl sí nach mbéadh sí beó de thairbhe an bhuille a fuair sí, nó níor bualadh a’n buille ariamh uirthí. Cé bhí gabhail thart leis an teach san am ach mac an rí agus nuair a chualaidh sé an caoineadh tháinig sé an isteach go isteach go b’feiceadh sé caidé bhí cearr.
    “Innseochaidh mé sin duit,” arsan bhean,
    “Tá an cailín comh maith sin ag obair agus ní rabh maith domh-sa a bheith ag cainnt léithe agus b’eigeann domh ‘ghá bualadh anois le tabhairt uirthí stad.”
    “Bhal,” arsa seisean, “is maith le mo mháthair cailíní maithe mar í, agus le do thoil an dtabharfaidh tú domh í agus má shasuigheann sí muid ar gach uile dhóigh béidh sí mar mnaoi agus mar bhainrioghain agam-sa.”
    Thug an prionnsa na bhaile í agus fad agus bhí sé ag innse an sgéil dó’n bhainrioghain, bhí sise a coimhead le na dhá
    AT0501: The Three Old Women Helpers
    Máire Bhreathnach