School: Cruit Island (roll number 16069)

An Chruit, Co. Donegal
Pádraig Ó Domhnaill

1. (continued from previous page)
    ábalta iad a fhagáil agus d'imthigh siad. Bhain Aodh bán agus Seamus Cróin faobhtha(?) annsin dTóin na Cruite agus bhíodh siad ag seilig agus ag iascaireacht.
    Lá dá rabh Seamus amuigh ar shleibhtibh "beul na Cruite" ag seilig chuaidh sgaifte saighidiúir isteach go dtí an oileán.
    Mhotuigh Aodh bán iad ag teacht agus chuir sé culaidh mná ar fhéin agus leig sé ar fhéin gur ag (cuartú) piocadh faochóg(?) a bhí sé. Tháinig na saigidiúirí fhad leis agus tharraing sé gunn (Blundarbuss) as a bhrollach agus mharbuigh sé cuid mhór aca. Chuala Seamus Cróin an t-urchar agus é amuigh ag loch na h-Altóra (loch bheag idir na gcnoc i mbeul na Cruite) agus d'imthigh seisean isteach 'na Cruite.
    Chuir Aodh bán an tóir ar an mheid nar mharbhuigh sé de na saigidiúirí agus casadh ar Sheamus iad ar thraigh na Cruite agus chuir seisean deireadh leo.
    Mharbhuigheadh muinntir Seamus Cróin in "Uaigh an Ár" in Árainn agus gheall Seamus go n-íocfadh oifigeach na saighidiúir a rinne an feál sin ar a shon. Bhí an t-oifigeach na chomhnuidhe i "Dunfannaghy" san am agus d'imtigh leis go rabh
    Máire Ní Searcaigh
    Proinseas Ó Domhnaill