School: Cruit Island (roll number 16069)

An Chruit, Co. Donegal
Pádraig Ó Domhnaill

1. (continued from previous page)
    dheanamh. Shíl siad go rabh an cáisleán lán fear, agus théich siad caol direach un na farraige. Connaiceas iad le solus na gealaighe ag imteacht síos Beal Áranna, agus le bánú an lae bhí siad glan amach as amharc as amharc. Ar tráthnóna sin tháinig muinntear an cháisleáin na bhaile agus ualach trom den chreach a thog siad i gConnacht ar a n-druim leo Nidhnac h-aongnadh bhí án lúthgháir ortha gur buaileadh bob ar na namhaid. Ariamh ón oidhche sin amach, nior tugadh an t-ainm ar an chaisleán seo, acht Caisleán Dhúin Ghleó. Bhíodh an t-aonach ag muinntir na h-áite seo ar an mhachaire bheag sin in aice an chaisleáin fad ó, agus tugadh a t-ainm ar an Aonach Dhúin Ghleó. Bhí páirceanna eile annsin fa choinne na ngamhna do bhíodh le dhíol ar an aonach sin san áit a bhfuil an talamh Mín na nGamhna.
    An Chloch Ghlas, Co. Donegal
    Éilis Ní Dhubhgáin