School: Dubhchoradh

Doochary, Co. Donegal
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

1. (continued from previous page)
    d'fhiafruigh sí daobhtha an rabh a leithid ann nó cá rabh sé. Dúbhairt siad go rabh a leithid de áit ann i n-Doire le Conaill ar bhruach Ghaoth Bearra. D'éirigh sí go moch maidin lá thar na bharach. Níor chuir uirthi bróg na stocaí. Shín léithe trasna na gcnoc ag tarraingt ar Dhoire le Chonaill. Chuaigh sí isteach i dteach. Chuir tuairisg cá h-áit a rabh Turas Chonaill agus caidé an urnaighe a bhí le rádh aicí leis an turas a dhéanamh mar ba chóir. Chuaidh sí fad leis an tobar. Rinne sí an turas. Thóg sí an t-uisge agus d'imithigh léithe ag tarraingt ar an bhaile araíst.
    Nuair a chuaidh sí trasna ar abhainn na Mara sheasaigh sí agus d'amharc sí i na dhiaidh. Smaoinigh sí gur bean amaideach í theacht a leithid fhad