School: An Róisín (roll number 4738)

An Reannaigh Dhubh, Co. Donegal
Cathal Ó Ceallaigh

1. 2. Oidhche Shamhna
    Bhí fear na comhnuidhe annseo i n-Éirinn fád-ó a’s tugadh an Dia bréige air. Bá ghnath leis féasta a bhéith aige i gcomhnuidhe ar an chead lá dé mhí Shamhna a’s mar sin bíonn féasta againne ar an lá chéadhna gach bliadhain i gcuirim do’n lá sin.
    Ar an oidhche seo bíonn féasta mór ag na daoine a’s ní breag a radh go mbíonn féasta mór againne. Bheadh sé doilighe a chunntas an méid cleasa a bhíos againne an oidhche sin. Is iomdha cleas a thig linnna dheanamh le h-ubhlaí. Thig linn ubhlaí a chur isteach i dt-uban uisge a’s an cead duine a gheobhadh an t-ubhall is leis féin é. Chuaidh mé fhéin go dtí an tuban cúpla uair ach nuair a bheadh sé thuas ag mó bheul shleamhnadh sé ar shiubhal uam aráis.
    Sorcha Ní Laoghóg
    Seamus Ó Domhnaill