School: An Róisín (roll number 4738)

An Reannaigh Dhubh, Co. Donegal
Cathal Ó Ceallaigh

1. (continued from previous page)
    Ta cuid mór cleasa eile ach níl fhios agam iad anois. Bíonn na seanduine ag innse sgéaltaí an oidhche sin.
    Tá mo mhathair mór iongantach- maith ag shgéaluidheacht agus is iomdha sgéal a d’innis sí damhsa nuair a bhí mé níos lúgha na seo. Chuala mise sgeál fá dtaoibh de chaílin; ní rabh-sé ró aosta nó ró óg, ach chuaidh sí go dtí teach a h-aíntín le oidhche Shamhna a chaitheamh aca a’s bhí siad iongantach saidhbhir ar ndoighe. Nuair a bhí sé mall san oidhche chuaidh sí amach fá choinne canna uisge. Thug sí rothlan snath leithe nó bhí uirthí dhul thart le poll mór. D’imthigh sí leithe a’s nuair a shroich sí an phoill chaith sí isteach an snath thart ara ghuallain chle a’s rith an diabhal amach, a’s chuaidh sé síos faoi’n talamh ag ataboibh a's Sgannruigh sí. Sula a chríochochaidh mé é seo ceist mhór a chur mó athair amach orrain.
    “Do bhí mé i dteach ag Samhain
    Is d’itheas mó chuid de gamhain