School: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Donegal
Liam Mac Giolla Chomhghaill

Sean Duine Dh’iarmada.
    Fad ó shoin bhí fear shíos dtigh Diarmuid Uí Comhghaill. Bhí sé ann ceithre bliadhna agus ní dhearn sé gáire no cainnt ar feadh na g-ceithre mbliadhan ach ag déanamh cípín. Ní íosfaidh sé dadamh acht preátaí rósta agus [inniúin]? Lá amháin dubhairt bean an toighe go rabh sé a dháth dó féin no dó dhuine ar bith eile. Ba ghnáchach leis na dálaigh a beith ag troid le muinnthir Chonnachta le bataí droighin ins an am sin fa’n eallach. “Tá cuideadh dhith indiu”, ar sise. Chruinnigh sé a chuid cipín uilig isteach i mála” dhéanfaidh mise obair mhaith indiu do mhuinnthir Gaoth Dobhair arsa an fear beag.
    D’imthigh sé sa’n aer. Bhí mhuinnthir Gaoth Dobhair shiar ag troid le mhuinnthir Chonnachta. Chaith sé na cipiní síos ar mhuinnthir Connachta agus mharbh sé iad. D’imhtigh na dalaigh agus an t-eallach leo na bhaile. Sin an cead bhó a tháinic go Gaoth Dobhair ariamh. Ní fhachas
    Seán Ó Baoighill
    Seán 'ach Giolla Bhrighde