School: Cnoc na Naomh

Cnoc na Naomh, Co. Donegal
Pádraig Mac Cnáimhsighe

1. Scéal (continued)

Bhí fear agus bean ann in am amháin, agus ní rabh aca ach aon n'ighean amháin. Lá amháin smaointigh an fear a' ghabhail go Meiriceá.

Ar leanamhaint
    Caidé a bhí ann acht triúr deas de chuid na Gearmáine. Thóg an fear bocht gúnna aníos as an chóthan agus leig sé urchar, Mhairbh sé fear aca thíos i lár an toighe. Leig sé urchar eile agus loit sé fear eile. Ach d'imthigh an triomhadh fear eile an méid a bhí in a chorp. Cuireadh an dligheadh ar aghaidh. Ní dhearnadh a dhath ar an fhear bhocht ach trí mhí príosúntacht. Caidé a bhí ins an triúr a thainig isteach ach triúr a tháinig isteach ach triúr péas do chuid na Gearmáine agus iad ar shiubhail ag goid airgid. Nuair a fuair sé amach arais as an phriosún choinnigh an t-seanbhean agus an bhean óg é go deireadh a shaoghail
    Pádraig Ó Eachmarcaigh
    Glaise Chú, Co. Donegal