School: Caiseal na gCorr

Caiseal na gCorr, Co. Donegal
Donnchadh Mac Giolla Chearr

ortha sul ar posadh iad, an leigheas seo a dhéanamh.
    Ruadh:-Uisge dubh-bohcta a fhághail. Caithfear é do bheith istuigh o oidhche, agus éirigh sul a n-éireochaidh an ghrian ar maidín, agus an t-uisge a chuimilt[?] ar do leith-chinn. Seo a dhéanamh fosta nuair a rachas an ghrian i luighe. Seo a dhéanamh trí lá indiaidh a chéile.
    Déideadh:-
    Bhí leigheas fa choinne déididh fadó, ach níl sé i gcoitchinn anois.
    Sompla de:
    Chuaidh Eibhlín Ní Sheídheail isteach ag Nóra Ní Dhubhgáin sean-bhean a bhí ar an bháile seo. Bhí an déideadh ar Eibhlín agus d'iarr Nóra uirthí dhul thart ar an taobh istuigh trí h-uaire, agus nuair a thiocfadh sí fhad leis an doras , seo a rádh, " Mise Eibhlín Ní Shéidheal agus tá mo fhiacal tinn". Dubhairt Eibhlín seo. Annsin dubhairt Nóra, "Mise Nóra Ní Dhubhgain agus diabhhal a misde liom. Dubhairt siad mbeirt na focla seo trí h-uaire,
    Sorcha Ní Ghallchobhair