School: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Donegal
Máire C. Ní Choileáin

1. (continued from previous page)
    chuaidh sé isteach imeasg sgaifte mór fear agus an siopadór na dhiaidh. Fuair an siopadór greim ar an ghasúr agus níor stad gur chuarthaigh an póca deirneach a bhí ar chulagh an ghasúir ach níbhfuiar sé "Marbéil" ar bith. D'imthigh an siopadór annsin, ach d'fhán an gasúr ag an droiched. Bhí ionghantas mór ar na daoiní a bhí na seasamh agus ins an deireadh d'ifafraigh fear aca dó caidé an fath ar lean an siopadór é. Níor thug an gasúr freagar ar bith ar an fear a labhair leis ach d'innis an sgéul ó thús go deireadh. "Is dona thú" arsa na fir nach dtugann an dligheadh do'n t-siopadór. D'fhág an gasúr ag an droichead agus bhain ab baile amach. Dfhiafraigh a mháthair dó caidé a chongbuigh é agus d'innis an gasúr an sgeul caidémar thaluigh. Chuaidh a mháthair fhad le Domhnaill Ó Conaill agus d'innis sise an sgeul dó. "Tug an dligheadh do'n siopadóir" arsa Domhnaill Ó Conaill léithe. Rinne an bhainteabhach mar h-iarradh uirthi agus cháin sí an siopadór cupla míle punnt. Cupla seachtmhain na dhiaidh sin chuaidh an gasúr 'na bháile mhóir arais. Bhí sé ag teacht anuas an t-sráid agus chonnaic sé an siopadór agus na "Marbles"
    Peadar Mac g Ceannfaele
    Conall Mac g Ceannfaele