School: Mágh Rua (Murroe)

Murroe, Co. Donegal
P. S. Ó Dochartaigh

1. Sgéal
    Bhí fear agus bean ann uair amháin agus bhí cuid mhór ba aige. Oidhche amhain nuair a bhi siad ins an boitheach. Cuaidh an fear amach le iad a bhlighe. Nuair a cuaidh sé amach bhí na ba ar shiubhal. Nuair a thainig an maidín lá ar na mhárach. D'imthigh an fear amach ag cuartughadh na ba agus nuair a bhí sé ar shiubhal tainig fear eile agus tug sé leis na ba agus nuair a cuaidh sé na bhaile chonnaic cupla duine de na comharsain é agus chuir siad ceisth air . Chá h-áit a bhfuair sé na ba. Dubhairt seisean go bhfuair sé iad ar an aonach. Dubhairt na daoine nach rabh aonach ar bith ann indiu. Dubhairt an fear gur ghoid sé iad agus d'innis siad d'on fear eile. Cuaidh an fear go dtí'n teach agus chuir sé ceiste ar an fear a chuid ba sa'n a bhí ann. Dubhairt seisean go beith agus tug sé arais na ba d'ón fear bocht.
    Brighid Ní Ghearrbhaigh
    Doire Uí Fhríl, Co. Donegal