School: An Mhaol Rua (Mulray) (roll number 13638)

Duibhleann Riach, Co. Donegal
Séamus Ó Gallcobhair

1. Nuair abí ar Slanuighteóir 'na ghasúr bheag bhí Sé amuigh ag siubal. Chuaidh sé trasna páirce a rabh fear ann ag cuir cruithneachta. Thuit diara faólade (?) ar Slanuigteóir.
    'San am seo bhí na Saighdhiuirí ar lorg ar Slanuighteóa agus nuair a chonnaic siad na deara lean siad iad. D'fhá an cruithneacht (?) in aon oidhche amháin agus bhí sí réídh le bainnt lá ar na bharach.
    An dara lá thainic na saighdiúirí le É a faghail.
    Bhí spideóg 'na suidhe ar chrainn, agus nuair a chonnaic sí na saighdiuirí ag teacht chuaidh sí ar eitóíg agus luighe sí ar gach aon deór fola a rabh ar an talamh agus níor fhag sí deór amháin ag na Saighdiúirí a leanstain.
    Deirtear gur seo an áth abhfuil brollach dearg ar an spideóig.
  2. Nuair abhí ar Slanuightheóír agus an Mhaigdeann Muire ag teitheadh o Hrod thainic Anigeal Dé fhad leo in a gcodlad agus d'innis daobhtha gur chóir di (?) ag dul go Egypt. Nuair a cualaidh Naomh
    S. Ó Gallchobhair
    Carraig Airt, Co. Donegal