Scoil: Ceann an Largaigh (uimhir rolla 14887)

Cionn na Leargaí, Co. Donegal
Eithne Ní Ghiolla Séanaigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fad ó shoin agus ní raibh mórán céille aige. Ní raibh aige fhéin agus ag a bhean acht bó. Lá amháin chuaidh sé 'un aonaigh leis an bhó. Nuair a bhí sé ar an bhealach thoisigh sé ag cur. Chonnaic sé cloch ar thaoibh an bhóthair.
    Ghlac sé truaigh de'n chloich agus chuir sé a chóta uirthí go mbéadh sé ag teacht aráis. Dimthigh sé leis annsin go raibh sé ar an aonach. Dhíol sé an bhó. Nuair a bhí sé ag teacht arís ní raibh an cóta le fagáil aige. Shíl sé gur ith cuid de na ba é, agus smaointigh sé annsin gur chuir an chloch é fúithe go dtiocfadh an dara cioth. Thóg se an chloch, agus thoisigh sé ag baint fuithe ag cuartughadh an chóta
    AT1600: The Fool as Murderer
    Eibhlín Ní Laithbheartaigh