School: Baile Mhichíl (roll number 16241)

Baile Mhicheáil, Co. Donegal
Brian Ua Gafacháin

1. Sul ar thosuigh na Scoileanna Naísiúnta bhí scoileanna Cois-chlaidhe ann. Bhí sean scoil i mBaile láir timcheall 100 bhliadhain o shoin i náit a bhfuil Teach an Phuist anois. Bá é sgiobal an sgoil a bhí acu. Ni rabh sgoil ar bith eile ins an áit seo ach amháin an sgoil sin agus bhíodh ag chuid de na páisti dhul timcheall sé míle go dtí an sgoil. B'iad na daoine iad fhéin a bhí ah choinghbhealt an mhaighistir ann agus ní bhfuigheadh sé págh ar bith ac an méid airgid a bhearfadh na páistí dó.
    B'é an Maighistear Mór an t-ainm a bhí ar an maighistear agus ní rabh teach ar bith aige agus gach lá thiocfadh sé go teach éigin a rabh páisti ag dhul na sgoile ann agus
        1. buildings
    Úna Ní Fhríghil