School: Béal an Bhuláin (roll number 14866)

Béal an Bhulláin, Co. Mayo
Pádhraic Seoighe

1. (continued from previous page)
    Nuair a bhíonn an ghaoth aniar andéas ann bíonn báisteach againn. An ghaoth anoir bíonn an aimséar cruaidh agus gairbh sin comhartha go mbeidh aimséar bréagh againn. An ghaoth andéas ní bhíonn sé ro fhuar acht bíonn go leor báistighe leis. Nuair a bhíonn báisteach ag teacht bíonn nealtaí móra dubha ar an spéir. Nuair a bhíonn tuar cearta sa taobh thiar thuaidh sin comhartha stoirme. Nuair a thagann an rón isteach ón bhfairrge sin comhartha stoirme. Nuair a bhíonn na h-éin ag eitilt go h-íseal agus ag sgreadéal tá stoirm ag teacht. Nuair a bhíonn baisteach ag teacht bíonn an grian an dearg ag dhul faoi san oidhche. Nuair a bhíonn túar cearta san oidhche sin comhartha go bhfuil aimséar bréagh ag teacht agus ceann sa
    Mairéad Ní Cartáin
    Bean feirmeora